Oljčno olje Dioklecijan
Tradicionalni

RECEPTI

Olivno olje se deli na dve vrsti: deviško olje in čisto olivno olje.
Deviško olje je iztisnjeno iz mesa in koščic prvorazrednih oliv, čisto olivno olje pa iz manj kakovostnih oliv.

Barva olja nima nobenega vpliva na okus, saj dobre olive najdemo v različnih barvah – od rumene do temno zelene. Oljčno olje se uporablja tako za kuho, kot tudi pečenje in samo peko. Dobro pa se je izogibati 'žganju', saj z njim oljčno olje izgubi svoj značilen okus in dobre sestavine, nikakor pa ni škodljivo zdravju, kot bi bilo verjeti določenim mitom.

Olivno olje je lahko prebavljivo in je dobro za kosti, sklepe, jetra, za kožo in kot zaščita pred nastajanjem rakavih celic. Zaradi velike vsebnosti nenasičenih maščobnih kislin je olivno olje odlično za srce in ožilje. Zmanjšuje raven slabega holesterola in vzdržuje raven dobrega.
Medicinske ustanove celega sveta priporočajo vključevanje olivnega olja v vsakodnevno prehrano. Sredozemska prehrana je prav zaradi te sestavine najbolj zdrava.