Tapenada iz črnih oliv vsebuje samo štiri sestavine: črne olive, česen, sušene paradižnike in olivno olje. V klasičnem receptu se dodajo še kapre in/ali inčuni. Recept sicer izvira iz južne Francije in je priljubljena hladna predjed. Namaz iz oliv postrežemo za predjed ali prigrizek, s sirom, krekerji, ali pa domačim opečenim kruhom. Lahko pa se uporabi tudi kot dodatek k glavnim jedem. Kakšnega okusa je torej tapenada, namaz iz oliv? Intenzivnega okusa po črnih olivah s prijetnim rahlih okusom po sušenih paradižnikih in česnu. Tekstura je dinamična, saj namaz ni gladek, kar doda piko na i. Namaz je primeren tudi za vegane, vegetarijance in ljudi, ki ne uživajo laktoze ter glutena. Pripravljen je v samo 5 minutah. Hitro, slastno, zdravo in enostavno.
POSTOPEK
Črne olive – Priporočamo Dioklecijan črne olive.
Sušen paradižnik – Doda prijetno kislino in sladkobo.
Česen – Klasičen mediteranski pridih, rahlo pekoč, ki se odlično poveže s paradižnikom in olivami.
Olivno olje – Priporočamo uporabo kvalitetnega olivnega olja, v tem receptu je najbolj priporočeno Dioklecijan deviško olivno olje, saj se zelo lepo poveže z olivami.
Poljubno lahko v namaz dodamo še inčune, kapre, zelišča, limonino lupinico, kandirano limono.